« takaisin
13.03.2018

Julkiset hankinnat kiinnostavat yrityksiä Pohjois-Karjalassa

Maaliskuun alussa julkaistujen Pohjois-Karjalan hankintatoimen laatimien tilastojen mukaan alueella tehtyihin kilpailutuksiin tutustuneiden keskiarvo on jatkanut tasaista kasvuaan ja jopa kaksinkertaistunut vuodesta 2012. Näin on käynyt myös tarjouspyyntöjä tarjonneiden paikallisten yritysten lukumäärälle. 837 paikallista yritystä jätti tarjouksen alueen kilpailtuksiin vuonna 2017. Kilpailutuksiin jätettyjen tarjousten lukumäärä per kilpailutus kasvoi uuteen ennätykseen. Vuonna 2017 hankintatoimi sai keskimäärin kuusi tarjousta per kilpailutus. Edellisenä vuonna vastaava luku oli 4.5.

”Tämä luku kertoo osittain sen, että hankintatoimen ja alueen hankintayksiköiden tarjoukset on laadittu niin, että myös pienet ja keskisuuret yritykset voivat jättää tarjouksen. Toki tässä on vielä paljon työnsarkaa tehtävänä eri puolilla Pohjois-Karjalaa. Toisaalta taas yritysten parissa tehtävä neuvonta- ja aktivointityö alkaa vihdoin toden teolla näkyä tilastoissa. Viime vuoden aikana Josekin hankintaneuvontapalveluita hyödynsi kaikkiaan yli kolmesataa alueen yritystä ja yrittäjää”, kertoo Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy:n hankinta-asiamies Jarkko Peiponen.

JOSEK Oy on tarjonnut julkisiin hankintoihin liittyviä neuvontapalveluita yrittäjille ja alueen hankintayksiköille vuoden 2013 alusta saakka. Hankinta-asiamiestoiminnan tarkoituksena on lisätä alueen yrittäjien osaamista julkisen sektorin myynnissä ja tarjousten jättämisessä. Josek järjestää esimerkiksi hankintailtoja, joissa yritykset ja hankintayksiköt saavat tietoa toisistaan ja pääsevät jakamaan ajankohtaisia hankintakuulumisia. Neuvontapalveluissa yritysten hankintoihin liittyvät kysymykset ovat moninaisia. ”Hankintaneuvonnan konkreettisia toimenpiteitä ovat tarjousten jättämiset avoinna oleviin kilpailutuksiin yhdessä yritysten kanssa. Näitä neuvontatehtäviä toteutetaan jatkuvasti”, toteaa Peiponen.

Tulevaisuuden toimenpiteet ovat selkeät. ”Haluamme kiinnittää yritysten huomiota entistä enemmän myös muiden maakuntien ja lähialueiden kilpailutuksiin. Välitämme jatkuvasti tietoa esimerkiksi Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Norjan rakennushankkeista. YK:n hankinnoissa pyörii vuositasolla todella suuret volyymit, joista suomalaisyritykset ovat toistaiseksi saaneet todella pienen siivun itselleen. Tässä teemassa teemme yhteistyötä mm. Karelia-ammattikorkeakoulun Finpetra-hankkeen kanssa”, kertoo Peiponen. 

Hankintaneuvontaa rahoittavat Josekin lisäksi Pohjois-Karjalan Hankintatoimi, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry sekä Keski-Karjalan Kehitysyhtiö Keti.

Lisätietoja: Jarkko Peiponen, hankinta-asiamies, p. 0400 378 777, jarkko.peiponen@josek.fi


Hankintatoimen tilastokatsaus vuodesta 2017


Tiedote 13.3.2018 (289 kb)

Julkaisija: Mari Naumanen

« Takaisin